Wat zegt de kleur van de wortels over mijn orchidee?

wortels-2

De kleur van de wortels van je orchidee zeggen heel veel. Wanneer de wortels namelijk grijs zijn, betekent dit dat de orchidee erg droog is. Dompel je orchidee in dat geval 10-15 minuten onder in een emmer of in de gootsteen. De wortels zuigen zich dan vol met water en je ziet meteen dat de wortels groen worden.

Als de wortels bruin zijn dan kan het zijn dat je de orchidee te veel water hebt gegeven. Bij sommige orchideeën maakt de orchidee van zelf weer nieuwe wortels aan (na de bloei).

 

Bijzondere Orchideeën Woonplanten van de maand november

Heel de maand november staat in het teken van bijzondere orchideeën. De meest bekende orchideeënsoort is natuurlijk de Phalaenopsis.  Echter telt de orchideeënfamilie nog veel meer onbekende beauty’s. Er zijn meer dan 20.000 orchideeënsoorten bekend en geregeld worden er nog nieuwe ontdekt. Deze beauty’s verdienen het om bekender te worden, vandaar dat ze in de […]

Phalaenopsis opnieuw in bloei

Hoe krijg je een Phalaenopsis opnieuw in bloei?

Om de plant opnieuw in bloei te krijgen, is het nodig de tak boven het tweede ‘oog’ af te knippen. Het gaat hierbij om verdikkingen op de tak. Begin met tellen van onderaf. Je kunt twee keer de tak boven het tweede oog afknippen, daarna is het verstandig om de tak zo laag mogelijk af […]

Hoe houd je je orchidee mooi met tropische temperaturen?

Wanneer het warm weer wordt, moeten orchideeën bijzondere aandacht krijgen om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen en gezond blijven. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten wanneer de temperaturen stijgen: Temperatuur: Orchideeën zijn afkomstig uit verschillende klimaten en hebben specifieke temperatuurvereisten. Over het algemeen gedijen de meeste orchideeën goed bij […]

Naast de veelvoorkomende orchideeën, zijn er ook nog een aantal overige orchideeën:

– Angraecum
– Cattleya
– Howeara
– Ludisia
– Masdevallia
– Promenea
– Psychiopsis

Lees meer

Vanda Sunanda Persian Indigo 1T_Plant

De Vanda komt oorspronkelijk voor in India, Thailand en Australië. Daar groeit de Vanda hoog in de bomen van het oerwoud. De wortels hangen los of wikkelen zich om de stam van de boom. Ze werken als sponzen en kunnen snel veel vocht opnemen.

De Vanda is misschien wel het meest mysterieuze geslacht onder de orchideeën, met een unieke kleurenpracht en exotische luchtwortels.

Lees meer

Phal Royal Blue 75 cm 2T14+De Phalaenopsissen uit de Royal Art collectie zijn een echte blikvanger en niet meer weg te denken uit de hedendaagse interieurs. De oorspronkelijke kleur van de bloemen is wit. De planten worden met een kleurstof behandeld. Dit heeft geen nadelige effecten op de houdbaarheid van de plant. De Royal Art collectie is van hoge kwaliteit. De planten zijn duurzaam geteeld met respect voor mens en milieu.

Lees meer

Phal p15 Bombay 2 takDeze Phalaenopsis heeft heel grote bloemen. Met haar grote bloemenpracht is deze Phalaenopsis een echte blikvanger. Deze plant is zeer elegant en een natuurlijke sfeermaker. De Grandiflora vindt haar oorsprong in Zuidoost-Azië, de Himalaya en de Filippijnen. De naam Phalaenopsis staat voor ‘als een (nacht)vlinder’ en is afgeleid van het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op). De Phalaenopsis heeft een lange bloeiperiode, soms tot wel twaalf weken.

Lees meer

Phalaenopsis Multiflora P12 Perceval 2 tak 20+De Phalaenopsis Multiflora heeft heel veel kleine bloemen. De naam Phalaenopsis staat voor ‘als een (nacht)vlinder’ en is afgeleid van het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op). De Phalaenopsis heeft een lange bloeiperiode, soms tot wel twaalf weken.

Behalve in bomen groeit deze orchidee in het wild ook op sterk luchtdoorlatende grond, zoals humus en op rotsen en in rotsspleten, meestal dichtbij rivieren en beekjes.

Lees meer

Phalaenopsis Little Lady 2T Vivian_Plant

De Tiny Dolls heeft haar naam te danken aan het kleine formaat: de plant is slechts 20 tot 25 centimeter hoog en de bloemen zijn 2,5 centimeter breed. Deze schattige orchideeën blijven klein, ook als ze opnieuw gaan bloeien. De Tiny Dolls is de laatste tien jaar ontwikkeld door een intensief teeltprogramma. Bij een goede verzorging bloeit de Tiny Dolls acht tot twaalf weken.

Lees meer

Phalaenopsis p12 Dame Blanche 16+De naam Phalaenopsis staat voor ‘als een (nacht)vlinder’ en is afgeleid van het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op). De Phalaenopsis is afkomstig uit de tropische regenwouden van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Ze groeien op boomtakken en in rotsspleten, vaak bij beekjes en rivieren.

De Phalaenopsis is de meest verkochte orchidee in Europa en is in veel kleuren leverbaar. De planten geven meestal twee of drie takken. De Phalaenopsis heeft een exotische uitstraling en een lange bloei; soms tot wel twaalf weken of meer.

Lees meer

Paphiopedilum USA Hybride 1 bloemDe Paphiopedilum is afkomstig uit Azië en Midden-Amerika. Ze groeit tussen rotsen en onder bomen om zich te beschermen tegen de zon. De Paphiopedilum wordt ook wel ‘Venusschoentje’ genoemd, omdat de lip van de bloem op een schoentje lijkt.

De schoenvormige lip dient als insectenval; vliegende insecten worden gelokt door geurstoffen en de belofte van nectar in de bloem. Eenmaal in de lip, kunnen de insecten alleen naar buiten via een smalle opening. Zo raken zij de stamper en de meeldraden en zij krijgen daardoor het stuifmeel op hun lichaam. Bij een volgende bloem komt het stuifmeel dan op de stamper terecht.

Lees meer

Oncidium P12 Munsterland Stern 2 takDe Oncidium vormt met 750 soorten één van de grootste orchideeënfamilies. Deze plant is afkomstig van het Amerikaanse continent – van Florida en Mexico tot aan Peru en Argentinië.

De Oncidium heeft niet veel nodig en is gemakkelijk in bloei te krijgen. De plant bloeit gemiddeld zes tot acht weken. De Oncidium wordt ook wel ‘Dansend Prinsesje’ genoemd, omdat de bloemen lijken op een dansende prinses.

Lees meer

Miltonia P12 Herr Alexandre 2 takDe Miltonia is te vinden langs de rivieroevers in Colombia en Brazillië. De bloemen van deze plant lijken op viooltjes, vandaar dat deze plant ook wel ‘Viooltjesorchidee’ wordt genoemd.

Enkele opvallende kenmerken van de Miltonia zijn de heldere kleuren. Sommige soorten verspreiden een heerlijke geur. De Miltonia is verkrijgbaar in veel kleuren: wit, roze, rood en paars.

Lees meer

Dendrobium Berry Oda roze 12+ takDe naam Dendrobium staat voor boom (dendron) en leven (bios). Het is een verwijzing naar de manier waarop de planten groeien: op de stammen van bomen. De Berry Oda komt oorspronkelijk uit Australië.

Wat opvalt aan deze soort Dendrobium zijn de prachtige paarse bloemen, de heerlijk lichte geur die zij verspreidt en het grote aantal takken. De bloeiperiode is uniek. De plant begint te bloeien in november en bloeit, mits u goed voor de plant zorgt, met gemak door tot eind mei.

Lees meer

Dendrobium Nobile Apollon 2 tak 60 cmDe naam Dendrobium staat voor boom (dendron) en leven (bios). Het is een verwijzing naar de manier waarop de planten groeien: op de stammen van bomen. De Dendrobium Nobile is afkomstig uit Zuid-Oost Azië, het Himalaya gebied, Maleisië, Zuid-China en Japan.

De Dendrobium Nobile onderscheidt zich van de andere orchideeën door het trosje bloemen dat zich vormt onder de oksel van elk blad. Elk trosje heeft drie tot vijf bloemetjes. Met deze bijzondere bloeiwijze aan de stam heeft de Dendrobium Nobile een houdbaarheid van minimaal acht weken. De bloemen verspreiden met name in de morgen een lichte geur. De kleur varieert van geheel wit, geel, oranje, roze, paars en combinaties daarvan.

Lees meer

Dendr SaNook Polar Fire 1T Vertakt

De Dendrobium Sa-nook komt oorspronkelijk uit Azië. De naam Dendrobium staat voor boom (dendron) en leven (bios). Het is een verwijzing naar de manier waarop de planten groeien: op de stammen van bomen.

De Sa-nook® rassen zijn speciaal geselecteerd en ontwikkeld door Suphachadiwong Orchids uit Thailand. Samen met onze kwekers hebben we een assortiment ontwikkeld dat heel goed geschikt is voor uw woonkamer. Dit assortiment is beschermd en is alleen te koop bij Cameleon Orchids en haar kwekers. De Sa-nook bloeit minimaal zes weken.

Lees meer

Cymbidium p12 Anna 2T - kopie

Oorspronkelijk komt de Cymbidium uit Zuid-Azië. Deze bijzondere plant heeft lange, smalle bladeren die onder de bloemen sierlijk naar beneden vallen. De Cymbidium kan zes tot acht weken bloeien en is te verkrijgen in veel kleuren.

Wanneer de Cymbidium te groot wordt voor haar pot, kunt u de plant doormidden scheuren en in twee of drie stukken verdelen. Plant de stukken dan in een nieuwe pot met verse Cameleon orchideeënpotgrond.

Lees meer

Cambria P12 Catatante 2 Tak
De Cambria is een kruising tussen verschillende soorten orchideeen en komt dus in de natuur niet voor. De bloeitijd bedraagt gemiddeld zes tot acht weken. De Cambria orchideeën zijn enorm gevarieerd in grootte en vorm: van anderhalve centimeter tot ruim tien centimeter en van stervormig tot bijna rond. De bloemen zijn mooi getekend. De kleuren bruin, rood en paars voeren de boventoon, maar er zijn ook roze, oranje en bruine Cambria’s.

Lees meer

Brassia P12 Tessa 2 takDe Brassia vindt haar oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant wordt ook wel ‘Spinorchidee’ genoemd, vanwege haar lange bloemen.

De Brassia is gemakkelijk in bloei te brengen en doet het goed in de vensterbank. Ze heeft veertien tot zestien uur (kunst)licht per dag nodig om in bloei te komen.

 

Lees meer